Om zelf een brok te kunnen beoordelen die niet in de brokkenvergelijker staat, of om brokken met elkaar te kunnen vergelijken, noem ik in dit artikel belangrijkste criteria die je zelf kunt beoordelen met alleen de samenstelling en de analyse. Ook in het artikel Wat is een goede brok vind je nuttige informatie voor de beoordeling. Deze richtlijnen gelden voor gezonde honden en katten.

 UitlegAangeraden
1. Vleesgehalte

Het vleesgehalte beoordeel en vergelijk ik door het bepalen van het percentage dierlijk eiwit. Vlees bestaat voornamelijk uit eiwit en hiermee kun je objectief vergelijken wat er werkelijk in de brok zit. Vaak wordt er een vleespercentage genoemd, maar hierin wordt ook het ‘verse vlees’ meegerekend, waaruit nog veel vocht verdwijnt bij de bereiding, waardoor het werkelijke vleespercentage lager uitvalt.

Je kunt het dierlijke eiwitgehalte schatten door te kijken naar het eiwitpercentage in de analyse. Als er geen plantaardige eiwitbronnen* in de brok zitten, is bijna alle eiwit dierlijk. Hoe hoger het eiwitpercentage, hoe meer vlees de brok bevat. Als de brok wel plantaardige eiwitbronnen bevat, dan is het lastig schatten. Je kunt aan de plek in de samenstelling zien hoeveel er ongeveer van inzit.

*Plantaardige eiwitbronnen die vaak gebruikt worden: soja, erwtenproteine, aardappelproteine, maisgluten. Alles waar het woord eiwit, proteine of gluten inzit is een eiwitbron

Hond: min. 25% eiwit
Kat: min. 35% eiwitHoe meer eiwit, hoe meer vlees (bij geen plant. eiwit)

Geen plantaardige eiwitbronnen

2. Graan- en/of aardappelgehalte

Het gehalte aan graan, aardappel of andere vulling kun je berekenen door het koolhydraatpercentage te bepalen. Koolhydraat is het hoofdbestanddeel van granen en aardappelen en elke brok heeft dit nodig voor de vorming van een brok.

Het koolhydraatpercentage bereken je zo: 100 – % eiwit – % vet – % vocht – % vezel/celstof – % as = % koolhydraten. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel, hoe minder koolhydraten hoe beter.

Maximaal 40% koolhydraten

Hoe minder koolhydraten hoe beter

3. Vetbron en -gehalte

Dierlijk vet is over het algemeen gezonder dan plantaardig vet, omdat dierlijk vet minder snel oxideert (met uitzondering van visolie) en omdat het hondenlichaam beter is ingesteld op dierlijk vet. Kokos- en palmolie is hierop een uitzondering, dit oxideert ook niet snel en er  worden positieve gezondheidseffecten aan toegeschreven. Plantaardig vet wordt soms gehard, waarbij transvetten ontstaan, dit is zeer ongezond.

Vet is een belangrijke energieleverancier en ik vind 16% vet wel een minimumhoeveelheid. Dit geldt ook voor te dikke honden, voer liever wat minder brok dan brokken met weinig vet. Honden die veel energie verbruiken kunnen een hoger vetgehalte gebruiken,

Ook belangrijk is de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Vaak bevatten brokken teveel omega 6 vetzuren, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. De ideale ratio omega 3:omega 6 is 1:1 of 1:2 (dus evenveel van beide of twee keer zoveel omega 6) en tot 1:4 zou een goede ratio zijn, dus maximaal 4 keer zoveel omega 6 als omega 3.

Liever dierlijk vet dan plantaardig vet

Minimaal 16% vet

Maximaal 4 keer zoveel omega 6 als omega 3

4. Mineralen

Om brokken compleet te maken, worden er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Mineralen bestaan in meerdere vormen, die aangeven met welke stof het mineraal is verbonden. Sommige mineraalverbindingen worden niet goed door het lichaam opgenomen of gebruikt en aan sommige worden zelfs slechte gezondheidseffecten toegeschreven. Helaas wordt vaak niet aangegeven in welke vorm de mineralen zijn toegevoegd.

Goed: chelaten, proteinaten, citraten, fumaraten en gluconaten.
Minder goed: sulfaten, oxides, fosfaten, chlorides en hydroxides.

Kies voor de best opneembare mineraalvorm
5. Antioxidanten

Om te voorkomen dat de vetten snel oxideren, worden er antioxidanten aan het voer toegevoegd. Dit kan op een natuurlijke manier en op een synthetische manier. De synthetische manier heeft voor de fabrikant het voordeel dat ze langer werkzaam zijn (en de brokken dus minder snel oxideren) en dat het goedkoper is. Helaas zijn er nadelen voor het dier: ze zijn erg ongezond.

Aan het vet worden antioxidanten toegevoegd voordat het bij de fabrikant van de brok belandt. De fabrikant hoeft het niet te vermelden als er in de grondstoffen synthetische antioxidanten zitten. Als er natuurlijke antioxidanten zijn gebruikt in de grondstoffen, wordt dit vaak wel vermeld, maar niet altijd.

Natuurlijke antioxidanten: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.
Synthetische antioxidanten: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324)

Natuurlijke antioxidanten zijn beter dan synthetische antioxidanten
6. Ongewenste ingredienten

Check op ongewenste ingredienten, in het artikel Wat is een goede brok kun je hier meer over lezen.

Ongewenste ingredienten: msg, tarwe(gluten), menadion/vitamine K3, soja, melkproduten, suiker, bijproducten.

Vermijd ongewenste ingredienten.

Bron: www.voerwijzer.com