Wat is het verschil tussen geperst, geextrudeerd en geexpandeerd?

Voor de voor- en nadelen van geperste brokken, lees ook het artikel Geperste brokken. Hieronder de verschillen tussen geperst en krokante brokken:

Geperst

– wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken, van 38 graden (koudgeperst) tot 70 graden (gewone persing)ongeveer

– doordat de fabricage op lagere temperatuur is, kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees)

– alleen het vet is minder bewerkt, als er gebruik is gemaakt van koudgeperste olie of vet

– de brok valt makkelijker uiteen in de maag.

Geextrudeerd en geexpandeerd

– deze worden op hogere temperaturen gefabriceerd (minimaal 93 graden celcius), de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant

– geexpandeerde brokken schijnen op te zwellen in de maag, geextrudeerde brokken doen dit niet

Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?

  1. Grondstoffen (ingredienten)
    – de eiwitbron. goedkope eiwitbronnen: bijvoorbeeld soja en eiwit uit graan (dit blijft over bij het maken van producten voor mensen, en is daardoor goedkoop, een restproduct), afvalvlees (organen, karkassen) Dure eiwitbronnen: vleesmeel en vers vlees
    – de vetbron. Goedkope vetbron: geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt. Dure vetbron: koudgeperste olie. 
    – verhoudingen van ingredienten. Goedkoop: veel graan, weinig vlees. Duur: veel vlees, geen graan.
    – herkomst van ingredienten. Duur: biologisch. Goedkoop: afvalproducten uit de humane voedingsindustrie.
  2. Houdbaarheid van het product.
    Duur: korte houdbaarheid. Goedkoop: lange houdbaarheid. Niet alleen doordat je meer speling hebt wat betreft verkoopsnelheid, ook doordat de natuurlijke conserveringsmiddelen die korter werken, duurder zijn.
  3. Marketing
    Duur: veel marketing, zoals mooie website,  klantenservicemedewerker(s), folders, reclame op tv en in tijdschriften, online reclame, acties waarbij je iets kunt winnen of andere marketing-acties, vertegenwoordigers die langs winkels en/of dierenartsen gaan, mooie verpakking.
    Goedkoop: je raadt het vast, weinig marketing.
  4. Testen van het voer
    Wat een brok ook duurder maakt is het testen van het voer op honden. Grote fabrikanten hebben een kennel met honden waarop ze onderzoeken doen door voer met een bepaalde samenstelling te voeren en dan kijken of ze het er goed op doen. Fabrikanten van van betere brokken zeggen dat het niet nodig is voor hun brokken, omdat ze alleen hoogwaardige ingredienten gebruiken. Volgens een studente diergeneeskunde kijken ze in de onderzoeken naar hoe weinig ze van iets in een brok kunnen doen, zonder dat de hond er ziek van wordt.

Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?
Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder. Je hebt dus brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Zoals de brokken van grote commerciele concerns (Hills, Royal Canin). Maar de betere brokken bevatten veel goed vlees, en zijn daardoor wel duurder dan brokken die vooral uit granen bestaat. Voorbeelden zijn Orijen, Wolfsblut en Canidae.

Waarom die beter zijn dan brokjes van bijvoorbeeld de Lidl?

  • Meer vlees van betere kwaliteit. Vlees is een goede eiwitbron, granen en soja bijvoorbeeld zijn een slechtere eiwitbron en leveren meer afvalstoffen op en een grotere kans op allergie. Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees.
  • De vleesbewerking: vers vlees is duurder, maar is van betere kwaliteit. In de goedkopere brokken zit eigenlijk altijd vleesmeel, of vlees- en beendermeel. Vaak onder de benaming ‘vlees en dierlijke bijproducten’.
  • Percentage koolhydraten. Een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken. Een brok met veel koolhydraten kan problemen opleveren zoals insuline-resistentie. Goedkope brokken bevatten vaak meer dan 45% koolhydraten.
  • Gebruikte zetmeelbron: tarwe en maïs zijn de goedkoopste zetmeelbronnen, maar leveren ook sneller problemen op.
  • De mineraalverbindingen. Goedkope brokken bevatten goedkope mineralen. Beter zijn gecheleerde mineralen, deze worden beter door het lichaam opgenomen, maar zijn ook duurder
  • Welke vetten er gebruikt zijn. Afvalvet is goedkoper, ik weet niet precies de regels hieromtrent. Het beste zijn koudgeperste vetten die met vitamine E geconserveerd worden (ipv chemische antioxidanten zoals bha en bth)
  • Synthetische antioxidanten zijn goedkoper om te gebruiken en houden de brokken langer goed, maar zijn niet gezond. Betere brokken gebruiken natuurlijkere producten zoals vitamine E.

Bron: www.voerwijzer.com