Zoveel soorten voeding, snacks en diverse merken dat men door de bomen het bos niet meer ziet en meer dan een juiste weergave van de realiteit.

Er wordt ook veel verteld over voeding; welke wel en niet goed is, hoeveelheden, bij medische, eventuele gedragsproblemen, fabeltjes en zoveel meer! Maar wat moet je nog geloven ?

Wat is nu goede voeding ?

 • Voeding die zo dicht mogelijk aanleunt bij de natuurlijke voedselbehoefte van het dier.
 • Bevat geen bewaarmiddelen, kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen.
 • Ondersteund het immuunsysteem en de spijsvertering.
 • Honden hebben geen jeuk en / schilfers.
 • Ze zijn niet nerveus of gefrustreerd (hevig) na het eten.
 • Weinig stoelgang die nauwelijks geur verspreid en makkelijk op te rapen is.
 • Zorgt voor een uitstekende huid en vachtconditie.
 • Geen tandproblemen en nauwelijks tandsteen en / of tandvlees ontstekingen.
 • Er vormen zich geen nare geuren in de muil en / of maag.
 • Normale nier, lever en pancreas waarden.
 • Voeding en / of samenstellingen waar uw hond het goed op doet.

De meeste mensen geven hun hond, kat en / of fret commercieel voer, zoals brokken, blikvoeding, diners maar tegenwoordig wint ook complete versvleesvoeding en BARF / NRV aan populariteit. Brokken zijn eigenlijk nog niet zo lang gecommercialiseerd, vroeger krijgen honden al ons voedingsafval en resten. Honden werden ouder als nu en waren algemeen gezonder. Het ontwikkelen van hondenbrokken is wereldwijd een miljardenindustrie geworden en dat willen de fabrikanten graag zo houden.

Honden zijn van nature carnivoren, heel hun spijsvertering is nog vergelijkbaar met die van wolven en wilde honden. Door het samen leven met de mens gedurende zoveel jaren heeft er voor gezorgd dat ze ook groenten, fruit en andere voedsingsmiddelen in beperkte mate kunnen eten.

Geef voeding ALTIJD in porties

Laat de voeding geen hele dag staan, een normaal eetpatroon van een hond is afhankelijk van de leeftijdsklasse waarin het dier zich bevindt. Jonge honden dienen vaker gevoed te worden dan hun oudere soortgenoten.

Een pup dient zo’n vier keer per dag een maaltijd te consumeren. Dit aantal wordt wanneer de hond ongeveer 3 tot 8 maanden oud is gereduceerd tot zo’n drie maaltijden op een dag. Volwassen honden horen ongeveer één tot twee keer op een dag gevoed te worden.

De hoeveelheid brokken die een hond per maaltijd eet, is afhankelijk van meerdere factoren. Op veel voedselverpakkingen staan enkele richtlijnen vermeld, maar het is verstandig om zelf op basis van de levensstijl van het dier de grootte van de porties aan te passen.

Als je de hond in porties voert weet je precies wat de hond per dag eet en als hij ziek is zal de dierenarts ook altijd vragen wat en hoeveel hij die dag en de dagen ervoor heeft gegeten.