Zijn geperste hondenbrokken beter?
 Je leest op internet vaak dat je het best een geperste brok voor je hond kunt kiezen, maar is dit wel waar? Zijn ze echt beter dan geextrudeerde brokken? In dit artikel mijn ideeen hierover.

Drie verschillende geperste brokken 

Zijn geperste brokken beter voor mijn hond?

Of geperste brokken een goede, of zelfs de beste keuze is, hangt voornamelijk af van:

 • Je budget: een geperste brok is relatief goedkoop.
 • De kwaliteit van de geperste brok: de verschillende geperste brokken verschillen in kwaliteit. En natuurlijk de kwaliteit van de niet-geperste brok waar je het mee vergelijkt.
 • En de belangrijkste factor: je hond. Sommige honden reageren er beter op, anderen juist niet, maar voor de meeste honden lijkt het niets uit te maken. Het is een kwestie van proberen of het beter bevalt of niet.

Je kunt goed een geperste brok te proberen bij:

 • Honden die op geëxtrudeerde en geëxpandeerde brokken problemen hebben met de vertering (en als 100% natvoer of rauwvoer geen optie voor je is). Bijvoorbeeld slechte ontlasting, winden laten, een vieze geur uit de bek.
 • Een relatief klein budget

Voordelen van de geperste brok

In theorie levert het persen van een brok een gezondere brok op dan het extruderen of expanderen, omdat:

 • Door de lagere temperatuur minder maillard reacties optreden. Dat is een reactie tussen koolhydraten en aminozuren die de kwaliteit van het eiwit doet dalen (lysine is wordt minder beschikbaar), AGEs doen vormen (zorgt voor snellere veroudering) en kankerverwekkend zijn.
 • Door de lagere temperatuur de vetten minder schade oplopen als ze koudgeperst zijn toegevoegd. Doordat ze minder hoge temperaturen hoeven te doorstaan, is er minder oxidatie, en dus minder schadelijke stoffen.
 • De brokken makkelijker uit elkaar zouden vallen in de maag. Voor de meeste honden zal dit geen voordeel (of nadeel) zijn, maar ik vermoed dat hierdoor sommige honden beter reageren op geperste brokken dan op andere soorten brokken.
 • Verder noemen fabrikanten van geperste brokken dat de voedingsstoffen gelijkmatiger vrijkomen in de maag. Of dit echt zo is weet ik niet, ik heb er geen onderzoeken naar gezien. Als de brok in de maag makkelijker uiteen valt, is het ook te vermoeden dat de koolhydraten juist in een kortere tijd verteerd en opgenomen worden, wat juist voor een grote suikerspiegelschommeling zorgt. Maar dit is slechts speculatie.
 • Tenslotte wordt er soms genoemd dat de kans op een maagtorsie kleiner is op geperste brokken. Ook dit kan ik niet bevestigen, of ontkennen. Ik heb hier geen onderzoeken of andere betrouwbare gegevens over gevonden.

De nadelen van geperste brokken

 • Er moet vrij veel zetmeel inzitten om de brok te vormen. Zetmeel is een vorm van koolhydraten, en een hond heeft dit niet nodig. De grote hoeveelheden zetmeel kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals suikerziekte, verminderde afweer en overgewicht.
 • Er kan niet zoveel vet inzitten, terwijl vet een belangrijke voedingsstof is.
 • Er kan niet zoveel eiwit inzitten. Gelukkig zijn er wel een paar merken die minimaal 25% eiwit bevatten.
 • Alle ingredienten worden in poedervorm toegevoegd, terwijl in ander broksoorten er ook verse ingredienten toegevoegd kunnen worden. Het nadeel van vlees in poedervorm, is dat het een intensieve bewerking heeft ondergaan, waardoor de kwaliteit van het eiwit vermindert.
 • De meeste honden vinden het minder lekker, waarschijnlijk doordat er geen lekker vetlaagje met smaakstoffen omheen zit.
 • Er ontstaat op sommige geperste brokken sneller tandaanslag, doordat de brokjes zo makkelijk uitelkaar vallen. Dit geldt niet voor alle geperste brokken.

Sinds kort is er een nieuwe persmachine, waarbij geen grote hoeveelheden zetmeel meer nodig zijn om de brok te maken. Er zijn nu een paar merken die wat meer vlees en minder graan gebruiken.

Om de nadelen van de geperste brokken te compenseren, kun je dierlijke eiwitten en vetten toevoegen aan het menu, en iets om op te kauwen.

Bron: www.voerwijzer.com