Wat is een goede brok?

Kortgezegd bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Hieronder een beknopt overzicht van de gewenste en ongewenste ingredienten van een brok.

Een goede brok bevat
Voornamelijk vleesNaast de hoeveelheid vlees is ook de kwaliteit van belang. Een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees (vleesmeel) met het liefst ook gevogelte is optimaal. De hoeveelheid is te vergelijken op basis van dierlijke eiwitten (in brokkenvergelijker) en zowel het droge als verse vlees moet in de samenstelling voor het graan/aardappel staan.
Genoeg dierlijke vettenVoor een gezonde volwassen hond is minimaal 16% vet heel gezond. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, maar lastig te achterhalen. Visolie bevat gezonde omega 3 vetzuren.
Vlees en vet van gezonde dierenGezonde dieren zijn dieren die bewegingsruimte hebben en de mogelijkheid natuurlijk gedrag te uiten. Biologisch en vrije uitloop verdient de voorkeur boven intensieve dierhouderij.
Natuurlijke mineralen en vitaminesIn plaats van vitamines en mineralen in synthetische vorm toe te voegen, is het gezonder om dit direct uit voeding te halen. Zoals natrium uit zeezout ipv natriumchloride en jodium uit kelp in plaats van jodiumsulfaat. Gecheleerde mineralen worden beter opgenomen dan andere mineraalverbindingen, dit worden ook wel chelaten genoemd.
Natuurlijke antioxidantenNatuurlijke antixidanten zijn: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.

 

 

Een goede brok bevat geen

 
Overdaad aan koolhydratenHonden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Een overdaad zorgt vaak voor problemen. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel. Je kunt het percentage koolhydraten berekenen door de percentages eiwit, vet, as en vocht van 100 af te trekken.
Synthetische antioxidanten en conserveermiddelenDe volgende chemische antioxidanten worden in brokken gebruikt en hebben vervelende bijwerkingen: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324. Helaas hoeft het niet op de verpakking te staan.
MsgHeeft veel vervelende bijwerkingen en honden kunnen hier overgevoelig voor zijn. Het kan zitten in onder andere: gehydroliseerde eiwitten, gistextract, chicken digest. Als het los wordt toegevoegd heet het mononatriumglutamaat of msg. Zie ook het artikel “MSG in brokken
GlutenGluten zijn het eiwitgehalte van granen, er zijn twee soorten eiwit in granen en het meest belastend zijn de gliadinegluten. Als een product ‘glutenvrij’ is, wordt eigenlijk bedoeld dat het geen gliadine-gluten bevat. Tarwe bevat heel veel van deze gluten, andere glutenhoudende granen zijn gerst, spelt, rogge.
Plantaardige vettenDeze zijn lastiger voor het carnivoren-lichaam om bruikbaar te maken voor het lichaam. Bovendien kunnen bij de verwerking van plantaardige vetten transvetten ontstaan, die erg ongezond zijn.
MenadionMenadion, oftewel vitamine K3, is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben.
Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen

Niet nodig en

niet gezond.

BijproductenNiet alle bijproducten zijn slecht, maar als er enkel ‘plantaardige en/of dierlijke bijproducten’ staat weet je niet wat deze producten zijn en kun je er niet vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is. Bijproducten zijn over het algemeen reststoffen uit de humane voedingsindustrie of restproducten uit de vleeswerkerkingsindustrie. Voorbeelden: tarwegluten, maisgluten, sojaschroot, kippenveren.
SojaEen slechte eiwitbron voor honden en katten, zorgt vaak voor het ontstaan van voedingsallergie en hebben een slechte invloed op de gezondheid.
MelkproductenKan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseine uit melk zorgt vaak voor problemen.
SuikerSuiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikerspiegel en onttrekt het lichaam van vitamines en mineralen doordat voor de verwerking van suiker voedingsstoffen nodig zijn.

Bron: www.voerwijzer.com